23 Nisan 2018 tarihinde ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki İmar Barışı geleceği hakkında müjdeyi vermişti. 11 Mayıs 2018 tarihinde ise İmar Barışı TBMM genel kurulunda görüşülerek yasalaştı. 6 Haziran 2018 tarihinde ise Resmi Gazetede yayınlanarak Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin Usul ve Esaslar kesinleşti. Bu süreç boyunca ise birçok belirsizlik söz konusuydu. Yapı Kayıt Belgesini verecek olan kurum olarak Yapı Denetim Firmaları ve Lisanslı Harita Kadastro Bürolarının (LİHKAB) adı geçti. Ancak bu süreç boyunca bu işin merkezinde yer alan Değerleme Firmaları, Gayrimenkul Değerleme Uzmanları kimsenin dikkatini çekmedi. Birçoğumuz bireysel olarak BİMER ve CİMER’e şikayetlerimizi ilettik. Ancak Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) ise bu konuda bir çalışma göstermedi. Sonuç olarak vatandaşın e-devlet üzerinden beyana dayalı bir şekilde başvuru yapabileceği bir sistem oluşturuldu. Çoğu vatandaşımız tapu üzerindeki bilgileri okumakta, hisseli tapularda hisse alanını belirlemekte, binasının alanını hesaplamakta, hatta e-devlete girme konusunda bilgisizdi. Bazı vatandaşlarımız ise oturduğu evin ruhsatı olup olmadığı hakkında bile fikir sahibi değildi. Elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini almış bir yapının ruhsatlı ve yasal olduğunu düşünen müşterilerimiz dahi vardı. Bu kadar bilgisizliğin içinde bu işin doruk noktası olan Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının yok sayılması içimize sinemezdi.
Bizde özel işler yapmak için kurduğumuz Nilüfer Değerleme adlı sitemizde e-devlet üzerinden başvuru yapamayan vatandaşlarımıza ücretsiz yardımcı olacağımızı duyurduk. Bu süreçte onlarca başvuru oluşturduk. Hatta ilk başvurumuzun harcını ödeyerek müdürlük onayına sunduk ve bir kaç gün içinde ilk yapı kayıt belgemizi oluşturmuş olacağız. Bundan sonraki aşamada kat mülkiyetine geçmek isteyen müşterilerimiz için ise bünyemizde çalışan Harita Mühendisi arkadaşlarımıza Zemin Etüt Raporunu, Mimar arkadaşlarımıza ise Röleve Projesini çizdirerek işlemlerimize devam edeceğiz. Bu konuda diğer uzmanlara da seslenmeyi bir borç biliyoruz. Gayrimenkul sektöründe bir icraat bir değişim olması durumunda ilk akla gelen isim olmamız ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak önem kazanmamız açısından sizlerinde vatandaşlara bu süreçte yardımcı olmanız ve toplumsal bilinç oluşturmanız gerekmektedir. Sektörümüzde banka işlerinin yoğunluğu olduğunun farkındayım ama bankalara muhtaç olmamamız, insanların daha çok bilinçlenerek özel ekspertiz yaptırmasını sağlamamız ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanları olarak bilinirliğimizi arttırmamız adına herkesin sağduyu göstermesini rica ediyoruz.
E devlet yapı kayıt belgesi başvuru için gerekli belgeler şu şekilde;
– E-devlet şifresi
– Cep telefonu numarası
– E-posta adresi
– Beyan edilecek yapının adresi
– Tapusu olan yapılar için ada ve parsel bilgileri
– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)
0 yorum